Spitalul Israelit

Spitalul lsraelit (actualul Spital de obstetrică-ginecologie Buna Vestire)

Str. Nicolae Alexandrescu, nr. 99

Comunitatea din Galați era preocupată nu doar de educația generațiilor tinere, dar vădea o preocupare și pentru sănătatea membrilor, pentru că, la fel ca în orice comunitate, existau tineri și oameni în vârstă a căror sănătate nu era una dintre cele mai bune.

La mijlocul secolului al XIX-lea exista o Casă de Sănătate care funcționa și se afla poziționată în zona portului (în acea perioadă orașul Galaților avea o întindere mai mică față de perioada interbelică). În 1864, pe teritoriul unui cimitir aflat pe ceea ce avea să devină strada Israelită (Strada Dumitru Chicoș în perioada comunistă) comunitatea a cumpărat un teren pentru spital, deoarece, așa cum am menționat, devenea imperios necesar pentru membrii săi. 

Odată cumpărat, s-a început strângerea de fonduri, iar către sfârșitul secolului al XIX-lea se punea piatra fundamentală a Spitalului Israelit, compus dintr-un corp de clădire. Dintre cei care au pus umărul la construirea acestuia îi amintim pe Auschwitt, pe Brociner, dar și pe Jean Steuerman, care a devenit membru în comitetul de conducere al Spitalului Israelit. La 1906, printre cei care au fost invitați la deschiderea acestuia au fost și altețele regale, însa regele Carol nu a putut să vină. De altfel, Principele Ferdinand și Principesa Maria au fost prezenți și la oficierea deschiderii Palatului Administrativ, astfel încât era de așteptat prezența familiei regale la deschiderea Spitalului Israelit.

Acest spital al comunității evreiești era dotat cu echipamente moderne și avea ușile deschise tuturor celor aflați în suferință, și, deși medicii erau membri ai comunității evreiești, tratau bolnavii în același mod indiferent dacă aceștia făceau parte din comunitatea elenă, bulgarească sau dintre românii gălățeni.

Cu trecerea timpului au reușit să strangă fonduri pentru construcția a noi corpuri de cladire, și astfel spitalul s-a dezvoltat, astfel încat ceea ce vedem astăzi este și ceea ce a fost în trecut.  Deoarece în cadrul său au funcționat diverse domenii de activitate, acesta a devenit de notorietate.

După construirea spitalului, cimitirul nu a mai funcționat și s-a turnat var, conform membrilor comunității, iar atunci când s-a obținut autorizația de construire aceștia au promis autorităților că va fi asigurat pentru a nu exista o influență negativă asupra spitalului.

În jurul anului 1939 spitalul a căpătat personalitate juridică, astfel încât a ajuns să se finanțeze prin propriile venituri, dovedind că se poate susține fără nicio problemă.