REDISCOVER – Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage of the Danube Region

Realizările comunității evreiești gălățene, dar mai ales ale membrilor săi de la începuturi și până azi, trebuie privite ca parte integrantă a devotamentului acestor minoritari care s-au situat în slujba urbei unde s-au născut, s-au format și au trăit, a aspirațiilor comune cu acelea ale majorității, a dorinței de a clădi o viață mai bună în pace și prosperitate, în folosul tuturor, dar și păstrarea identității iudaice și a legăturilor cu Israelul.

– Dr. ing. SORIN BLUMER, Președintele Comunității Evreilor din Galați, Prefața cărții ‘O istorie a evreilor din Galați. File de cronică de la începuturi până la marea emigrare’ – Lucian Zeev Herșcovici și Violeta Ionescu.

Evreii au poposit pe teritoriul actual al României acum circa două milenii, după ce împăratul Traian a trecut Dunărea în Dacia cu trupe recrutate din tot Imperiul Roman, inclusiv din Siria și Palestina. Galațiul a devenit o atracție pentru toți cei care au dorit să se fixeze aici și să-și încropască un rost. La începuturile târgului Galați nu se punea problema organizării evreilor de aici sub forma unei comunități, însă ulterior, din multitudinea de comunități entice stabilite în oraș, cea evreiască a fost cea mai numeroasă și cel mai bine organizată. Dar istoria consemnează, din păcate, nenumărate incidente, acțiuni și atitudini antievreiești. În prezent, Comunitatea Evreilor din Galați are un număr de 110 membri cu o medie de vârstă ridicată, din care 65 sunt evrei.

– ‘O istorie a evreilor din Galați. File de cronică de la începuturi până la marea emigrare’ – Lucian Zeev Herșcovici și Violeta Ionescu.

Activitatea comunităților evreiești este acum de supraviețuire și de păstrare, pe cât posibil, a tradițiilor milenare ale poporului evreu, ceea ce, la Galați, se întâmplă cu prisosință. – Dr. ing. SORIN BLUMER