O ISTORIE A EVREILOR DIN GALAŢI​​

 FILE DE CRONICĂ DE LA ÎNCEPUTURI PÂNĂ LA MAREA EMIGRARE​
LUCIAN-ZEEV HERŞCOVICI & VIOLETA IONESCU

Prezentare de carte

Cartea „O istorie a evreilor din Galaţi – File de cronică de la începuturi până la marea emigrare”, scrisă de Lucian Zeev Herșcovici împreună cu Violeta Ionescu, aduce o contribuție majoră la istoria orașului Galați, conducându-i pe cititori către adevărate descoperiri legate de comunitatea evreiască. Aceasta aduce în prim plan, într-o manieră obiectivă, atât personalități marcante și nenumărate elemente distinctive privind istoria personală a comunității gălățene, cât și mărturii individuale ale membrilor minorității. Importanța muncii depuse, timp de mai bine de 5 ani, de autorii originari din Galați, constituie o continuare a monumentalei monografii „Istoria orașului Galați de la origini până la 1918”.

O PERSONALITATE SPIRItUALĂ

Lucian Zeev Herșcovici s-a născut la 27 septembrie 1947 în Galați. S-a licențiat în istorie în cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi, devenind doctor în istorie la Universitatea din Montpellier cu o teză intitulată “Le mouvement de la Haskala parmi les Juifs de Roumanie”. În 1972 a emigrat în Israel, lucrând ca bibliotecar specialist la Biblioteca Națională a Statului Israel din Ierusalim timp de patru decenii. A avut meritul de a edita și lansa, pe lângă numeroase studii legate de istoria evreilor din România, cărți de autor și co-editate în domeniu, precum Entsiqlopedyah leyahaduth Romanyah (împreună cu Baruch Tercatin), Mosad Harav Kook, Yahaduth Romanyah (în colaborare cu Aryeh Strikovsky), Misrad Hachinukh, Haagaf Letarbuth Toranith, sau Roumanie, Israèl, France: parcours juifs; hommages au professeur Carol Iancu, Champion (împreună cu Danielle Delmaire și Felicia Waldman).  Una dintre acestea este și cartea “O istorie a evreilor din Galaţi – File de cronică de la începuturi până la marea emigrare” scrisă cu multă dăruire împreună cu Violeta Ionescu. Rezultatul unei munci îndelungate, marcată de curajul de a scoate la iveală evenimente controversate, aceasta a adus o contribuție majoră la istoria orașului. Lector de limba ebraică la Universitatea “Paul Valery” din Montpelier (2004-2007), Dr. Lucian-Zeev Herşcovici a participat la congrese, a făcut traduceri versificate și a publicat numeroase articole și eseuri în reviste din România, Israel, Franța și SUA. Un împătimit al tradiției și al profunzimii, savantul a abordat teme diverse, variind de la spiritualitate la literatură și istorie, fiind premiat de către Academia Română pentru volumul, scris în colaborare cu Baruch Tercatin, „Prezenţe rabinice în perimetrul românesc: secolele XVI-XXI” dar și de către Universitatea Ebraică din Ierusalim, cu Premiul “Meir Rudich”. În prezent locuiește în Israel.

CULOAREA UNEI VIEȚI DE CERCETARE ISTORICĂ ​

Violeta Ionescu s-a născut pe 29 septembrie 1946, la Galaţi. Fiică de maistru militar de aviaţie, ea a copilărit înconjurată de avioane. Tot în Galați a absolvit Școala Tehnică Sanitară, ce a dus-o către o meserie ca asistent medical de pediatre, urmând să-și lege cu mare drag întreaga viață de acest oraș. La vârsta de 46 de ani pașii i s-au îndreptat însă către o altă direcție, cea a scriiturii, devenind redactor la cotidianul gălăţean „Viaţa liberă” și colaboratoare la “Călăuza ortodoxă”, iar din anul 2005 până în prezent a activat ca director editor la Editura Phoebus. Din acel moment, nu a pierdut timpul. Rând pe rând, cu stăruință s-a implicat în cauze diverse ale comunității locale, devenind membră a cenaclului literar „Ştefan Petică”, a Societăţii Scriitorilor Români „C. Negri”, a Uniunii Ziariştilor din România, a Ligii Navale Galaţi, a A.R.P.I.A. și a Societăţii Femeilor Creştin-Ortodoxe din România. A debutat ca scriitoare cu romanul „Legendele nu se scufundă”, urmând multiple volume de autor datorate unei trude neostoite. Întreaga sa viață a fost strâns legată de istorie și de poveștile cu aviatori, o adevărată rană a Galațiului, iar talentul său literar i-a condus pe cititori către adevărate călătorii în timp. A devenit cunoscută prin prisma romanului istoric (la care a lucrat timp de zece ani) “Dioclețian, fiul lui Jupiter”, “Misterele Galaților, povestiri aproape adevărate” și multe alte lucrări. Indrăgostită de istoria unui grup etnic (comunitatea evreiască din Galați), ea a dus o muncă de cercetare istovitoare în decursul a șapte ani, împreună cu domnul Lucian-Zeev Herșcovici, pentru a aduce la lumină un studiu monografic de amploare, extrem de cuprinzător. Punând cap la cap piesele unui puzzle complex, în anul 2018 au lansat cartea rezultată, numită “O istorie a evreilor din Galați – File de cronică de la începuturi până la marea emigrare”, ce este alcătuită din peste 1000 de pagini. Autoarea a câștigat nenumărate premii literare pentru poezie și proză, precum și alte mici victorii încununate de Ordinul Ziariştilor clasa a III-a, Brevet acordat în anul 2001 de către Uniunea Ziariştilor din România “pentru merite deosebite în întreaga activitate publicistică” și de Premiul Municipiului Galaţi acordat pentru recuperarea patrimoniului local și întreaga activitate desfășurată în slujba orașului (2016).