EVENIMENTE CULTURALE
MUZICĂ TRADIȚIONALĂ EVREIASCĂ

Încă din vremurile biblice, muzica s-a aflat în centrul devoțiunii evreiești și a vieții comunitare.

De-a lungul îndelungatei istorii a poporului evreu, muzica a reprezentat un mediu fertil de schimb cultural, un dialog cu mai multe fațete între diverse națiuni.
Muzica evreiască de astăzi are rădăcini în tradiția spirituală străveche și conține o bogată diversitate de forme muzicale recunoscute în întreaga lume, dintre care amintim:
muzica liturgică (parte a actului de rugăciune), muzica Klezmer, tradiția muzicală instrumentală hasidică (a evreilor askenazi, vorbitori de limba idish, din Europa Centrală și de Est), muzica sefardă a evreilor hispanici (cu versuri în limba ladino), mizrahi (aparținând evreilor din Orientul Mijlociu și Asia) și în cele din urmă muzica israeliană folk (cu versuri în limba ebraică).

Hava Nagila („să ne bucurăm”) este poate cel mai cunoscut cântec evreiesc, începându-și viața ca melodie hasidică în Europa de Est. Acesta a fost adaptat dintr-un dans popular românesc, provenit din Bucovina. De peste 100 de ani, Hava Nagila este interpretată la nivel mondial, în cardul sărbătorilor, festivităților, ceremoniilor, a nunților și aniversărilor, devenind imn universal, la fel de emblematic pentru cultura evreiască precum un al doilea imn național.

Piesa de teatru „MAzl Tov… And Justice For All!”

Piesa de teatru „Mazl Tov… And Justice For All!” este o comedie spumoasă cu durata de 90 minute, ce include focurile de artificii ale umorului evreiesc, dar și muzica populară ce a reprezentat, de-a lungul timpului, o bună terapie împotriva vicisitudinilor pe care evreii le-au întâmpinat.
Acest spectacol, cu Maia Morgenstern în prim plan, ne face să ne bucurăm prin vechi și noi istorioare de excepție, ce ne amintesc de vorbele umoristului Salom Alehem, ce spunea: ”Râsul?! Dar râsul este sănătate curată, prescris de orice medic bun!”.

Spectacol

Mazl Tov… And Justice For All

detalii