Expoziție fotografii
Frânturi din viaţa de odinioară a comunităţii evreieşti din Galaţi
Această expoziţie virtuală de fotografie şi obiecte tradiţionale este inedită, cuprinzând, pe lângă broșuri, documente oficiale și private, reclame și obiecte de cult, o corespondență impresionantă ce dezvăluie o pagină importantă a istoriei gălățene, și surprinde, prin scrisorile expuse, fragmente din viața cotidiană a unor familii evreieşti de vază din orașul Galați.
Una dintre acestea era alcătuită din Antonia, Rowena, Emilia Schwartz și fratele acestora (Aizic), care au lăsat în urmă o adevărată comoară epistolară. Surorile au purtat corespondenţe cu cei mai renumiţi scriitori din lume la sfârşitul secolului al XIX-lea, o colecţie de cărţi, reviste, scrisori şi autografe ce le-au aparținut regăsindu-se astăzi în arhivele Bibliotecii „V.A. Urechia“ din Galaţi. Vasta corespondență lăsată posterității stă mărturie a unor destine extraordinare și ne ajută să înțelegem natura relațiilor umane într-un punct al istoriei când nu existau mijloacele moderne de comunicare.
După criza economică din 1899, multe familii de evrei au decis să plece în căutarea norocului, dar au fost destui care au rămas, înfruntând o situaţie precară. Deoarece, pentru aceștia, a fost imperios necesară crearea unui loc pentru educaţie, surorile Schwartz au pus, în 1901, bazele Societăţii „Lumina“ din Galați, dedicată instruirii fetelor către meserii practice.
Datorită gestului emoționant al Emiliei Schwartz, care a donat întreaga arhivă a familiei, astăzi ne putem da seama ce eforturi uriașe au făcut aceste domnișoare pentru a atrage atenția asupra instituției și a lumina astfel viața atâtor fete lipsite de suport. Cele trei surori au rămas necăsătorite, dedicandu-se în schimb operelor caritabile, și trimiterii de scrisori catre mari personalități ale vremii, precum Emile Zola, Camille Flamarion sau Anatole France, prin care cereau fie autografe, fie sfaturi sau îi felicitau pentru operele literare.
Mult diminuată, comunitatea evreiască a Galațiului continuă să fie prezentă în viaţa oraşului, prin realizările și devotamentul membrilor săi, dar și prin intermediul nenumăratelor personalități ce au marcat cursul istoriei acestui oraș cosmopolit.
Sursa: ‘O istorie a evreilor din Galați. File de cronică de la începuturi până la marea emigrare’ – Lucian Zeev Herșcovici și Violeta Ionescu
Documente – Expoziție Templul Meseriasilor
Etajul I al Templului Meseriașilor găzduiește un muzeu de mare interes al evreilor gălățeni, care poate fi vizitat. Acesta include multe documente relevante ale vieții evreiești, majoritatea începând cu secolul al XIX-lea.
Sfeșnic – suport pentru lumanari
În fiecare seară de Hanukah se aprinde menora specială destinată acestei sărbători (care se mai numește și “Sărbătoarea luminilor”). Pe acest sfeşnic veţi vedea nouă lumânări, însă una este mai sus, deoarece aceasta este ajutătorul cu care se aprind celelalte. Talmudul spune că obiceiul aprinderii menorei are drept scop să amintească miracolul de Hanuka, tradiție perpetuată prin aprinderea celor 8 lumănări.
Sursa: ‘O istorie a evreilor din Galați. File de cronică de la începuturi până la marea emigrare’ – Lucian Zeev Herșcovici și Violeta Ionescu
Simbol în cadrul Templului Meseriașilor
Templul, fondat în anul 1875, poartă simboluri ale constructorilor Templului din Ierusalim. Balustradele de la bima sunt decorate cu steaua lui David, iar cele care limitează accesul la chivot, sunt simple. Steaua lui David, este o hexagramă folosită ca simbol element emblematic al evreilor, la decorarea sinagogilor.
Templul Meseriașilor – Interior
Clădirea, mobilierul și obiectele sfinte ale acestui templu au costat (în anul 1896) peste 45.000 lei. Plăcile comemorative consemnează: “Zdruncinat de atâtea cutremure, atât seismice cât și politice, a rezistat cu ajutorul lui Dumnezeu și în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când a devenit lagăr de prizonieri evrei ca urmare a acțiunilor antisemite ale guvernului Antonescu“. Veritabil monument de arhitectură din Galați, Templul Societății Meseriașilor Israeliți a fost refăcut și readus la strălucirea de odinioară prin grija actualului președinte al Comunității Evreilor gălățeni, dr. ing. Sorin Blumer, cu ajutorul financiar al Organizației Joint și al Fundației Caritatea.
Sursa: ‘O istorie a evreilor din Galați. File de cronică
de la începuturi până la marea emigrare’ – Lucian Zeev Herșcovici și Violeta
Ionescu
Vitraliu – Templul Meseriașilor
Decoraţiunile migăloase şi vitraliile superbe transmit un sentiment de solemnitate, care denotă pasiunea şi dedicarea membrilor Comunității Evreiești din Galați. În acest vitraliu regăsim “Steaua lui David”, considerată un simbol al armoniei și al păcii. Se spune că cele sase colturi corespund celor șase zile ale creației.
Adam Juliette către Antonie Schwartz – Biblioteca Județeană “V.A. Urechia”
Antonie Schwarz și-a dedicat viața, la fel ca surorile ei, construirii unui tezaur de autografe și fotografii. Între acestea regăsim și o misivă de la Juliette Adam (1836 – 1936), o autoare / jurnalistă feministă din Franța, singura femeie prezentă la semnarea ceremonială a Tratatului de la Versailles.
Tipul înregistrării: Text manuscris: monografic, Cota topografică: Ms I 230
Alexandre Dumas fiul către Antonie Schwartz – Biblioteca Județeană “V.A. Urechia”
Surorile au trimis scrisori către cei mai importanți scriitori ai vremii, iar majoritatea le-au și răspuns. Printre semnatarii corespondenței îl regăsim și pe Alexandre Dumas fiul (1824-1895), romancier și autor dramatic francez. Cu puțin timp înainte de moartea sa, la cererea Antoniei Schwartz, scriitorul îi transmite un aforism prin care i se confesează: „Cel care a iubit de două ori n-a iubit niciodată“.
Tipul înregistrării: Text manuscris: monografic, Cota topografică: Ms I 130
Auerbach Berthold către Rovena Schwartz – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
Scriitorul german Auerbach Berthold (1812-1882) îi trimite Rovenei Schwartz, la 22 noiembrie 1898, o misivă în limba franceză prin care își exprimă regretul că nu are posibilitatea să-i ofere un exemplar din ultima lucrare aparută. De asemenea, se declară fericit că „afacerea” Dreyfus (un conflict social și politic major din timpul celei de-a Treia Republici franceze) a început să miște “conștiința” publică din Europa și Franța.
Tipul înregistrării: Text manuscris: monografic, Cota topografică: Ms I 348
Auspach Lucian către Rovena Schwartz – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
La 15 August 1901, Auspach Lucian îi transmite Rovenei Schwartz că, aflându-se în Rusia pentru afacerea sa, intentionează să profite de ocazie pentru a face un mic ocol în călătoria sa spre Belgia pentru a trece pe la Galați și a avea onoarea de a o întalni. De asemenea, o asigură de cel mai profund respect.
Tipul înregistrării: Text manuscris: monografic, Cota topografică: Ms I 578
Broșură – Muzeul de Istorie – Nr. inv. 33528
Cuvintele înţelepţilor, culese din Talmud şi Sfânta Scriptură.
Talmudul, numit în mod tradițional Shas, este un text central al iudaismului rabinic, o compilație a opiniilor docte acumulate, prezentate sub formă de dialoguri.
Tipografia Comercială A. D. Fichmann, Galaţi, 1929
WECHSLER W.
Caetani-Lovatelli Ersilia către Antonie Schwartz – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
Ersilia Caetani-Lovatelli (1840 – 1925) a fost academician și arheolog italian. Nascută într-o familie aristocratică la Roma, a devenit expert și istoric de artă, fiind prima femeie care a intrat în Accademia dei Lincei (mai 1879). In 1897, aceasta îi scrie Antoniei Schwartz.
Tipul înregistrării: Text manuscris: monografic, Cota topografică: Ms I 73
Camille Flammarion către Antonie Schwartz – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
Antonie Schwartz avea o personalitate complexă. În anul 1897, ea a fost primită ca membru al Societății Astronomice a Franței, cu ajutorul recomandării făcute de Nicolas Camille Flammarion (1842-1925), astronom și scriitor francez, autor a cincizeci de cărți. O personalitate ilustră a vremii, acesta a trimis surorilor și o fotografie cu autograf.
Tipul înregistrării: Text manuscris: monografic, Cota topografică: Ms II 303
Carte poștală ilustrată trimisă de Ch. Auspach către Rovena Schwartz – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
Ch. Auspach o numește pe Rovena Schwartz „draga mea prietenă” și îi mulțumește pentru severitatea sa afectuoasă, transmițându-i, de asemenea, cele mai bune urări.
Tipul înregistrării: Grafică bidimensională: monografic, Cota topografică: F I 1.490
Carte poștală ilustrată trimisă de R. Lehmann către Rovena Schwartz – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
Cuprinde un tablou cu pescari după o pictură.
Tipul înregistrării: Grafică bidimensională: monografic, Cota topografică: F I 1.489
Coperta unui caiet de elev – Muzeul de Istorie – Nr. inv. 42268
Evreii au înfiinţat prima şcoală primară în 1859, iar după 1877 au fost înfiinţate Şcoala de fete, Şcoala populară „Lumina”, o grădiniţă, o şcoală profesională, ș.a..
Aceasta a aparţinut lui Theodor Bercovici.
Diploma de inginer a lui Isac L.W. Bercovici – Muzeul de Istorie – Nr. inv. 42271
Isac L.W. Bercovici, născut pe 14 August 1904 la Galați, obține diploma de inginer la vârsta de 20 de ani, pe data 25 August (1924).
Invitaţie – Muzeul de Istorie – Nr. inv. 42267
Sionismul (cuvânt provenit de la numele propriu ebraic Tzion, reprezenînd unul din numele sub care e menționat în Biblie orașul Ierusalim) este mișcarea de emancipare națională a evreilor cu scopul revenirii în Țara Israel, pentru restabilirea unei vieți independente și consolidarea unui stat evreiesc.
Invitaţie la un eveniment cultural – Muzeul de Istorie – Nr. inv. 42272
Isac Bercovici este invitat de catre Institutul de Dans la unul din Matineurile Dansante care au loc joia, in Sala Opler.
Legitimație de contabil – autorizat – Muzeul de Istorie – Nr. inv. 42274
Bercovici L. Bernando a fost înscris în Corpul Contabililor Autorizați și Experți Contabili din România la data de 15 Martie 1937.
Reclame de pe vremuri
De-a lungul existenţei sale, Comunitatea Evreilor a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea economică a orașului.
Schwartz Emilia – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
Născută în a doua jumătate a secolului al XIX-lea (1876) la Galați, Emilia, cea mai tânără dintre surorile Schwarz, era pasionată de lectură. Există puține informații despre viața sa privată, cu excepția faptului că s-a dedicat educației fetelor. Neavând copii, ea decide, spre sfârșitul vieții, să doneze bibliotecii județene „V.A. Urechia” prețioasele arhive alcătuite din atlase, fotografii, desene și scrisori primite de la oameni celebri.
Tipul înregistrării: Grafică bidimensională: monografic, Cota topografică: F I 316, Fotografie
Twain Mark către Antonie Schwartz – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
În impresionanta colecție de scrisori primite de la personalități ale vremii, se regăsește și răspunsul lui Mark Twain (1835-1910). Pe 31 octombrie 1897, acesta îi comunică politicos Antoniei Schwartz, într-un scurt răspuns redactat în limba engleza, că nu are fotografia dorită, însă îi trimite autograful său în schimb.
Tipul înregistrării: Text manuscris: monograf, Cota topografică: Ms I 243
Verne Jules către Rovena Schwartz – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”
Corespondența Rovenei Schwartz, ce se regăsește la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galati, include și scrisori de la Jules Verne (1828-1905), deși acesta nu a trimis fotografia solicitată. În această misivă, celebrul scriitor francez îi multumește pentru amabila scrisoare.