EVENIMENTE CULTURALE
DANSURI TRADIȚIONALE EVREIEȘTI

Evreii au o istorie lungă a dansului, acesta apărând chiar în Biblie și Talmud.

Dansul a avut întotdeauna un loc special în comunitatea evreiască datorită capacității sale de a spori bucuria la nunți, la sărbătorile de bar și bat mitzvah, precum și în alte ocazii fericite.

Biblia conține multe mențiuni despre dans în contextul celebrării sărbătorilor importante și a victoriilor israelite. Evreii au dansat întotdeauna cu sulurile Torei în cadrul sărbătorii Simhat Tora, precum și în timpul slujbelor săptămânale de Sabat.

O formă foarte simplă de dans face parte chiar din rugăciunea evreiască, întrucât mișcarea ritmică a balansării (rugăciunea) întruchipează literalmente noțiunea de devotament față de Dumnezeu.

După formarea statului Israel, imigranții au adus cu ei dansuri rituale și de sărbătoare. Pe măsură ce familiile au început să se asimileze, au aparut diverse forme tradiționale ale dansului evreiesc, precum dansul hasidic al evreilor din Europa de Est (pe melodii idish), dansuri yemenite (reprezentând deplasarea pe nisipul fierbinte al deșertului), debkot (cu influențe din Orientul Mijlociu) sau dansuri folk israeliene (ce au devenit populare în întreaga lume).  

Krenzl se referă la o coroană, fiind un dans rezervat pentru părinții al/a căror ultim fiu sau fiică s-a căsătorit. Read more about baccarat online game. Aceștia sunt așezați în centrul unui cerc, purtând coroane, iar invitații dansează în jurul lor. Dansul în cerc, provenit original din România, a fost introdus în cultura iudaică de coregraful Baruch Agadati, sub numele de “Horah Agadati”, acesta fiind primul dans evreiesc atestat.

Majoritatea dansurilor sunt dansate de tineri și bătrâni laolaltă, ca activitate recreativă, însă unele au fost create pentru grupuri de dans.

Dansurile însoțesc în mod tradițional toate nunțile, unde se cantă despre mire și mireasă. Cele mai cunoscute dansuri evreiești de nuntă sunt Horah si Krenzl (Mezinke Tanz). Este obligatoriu ca oaspeții să danseze Horah, iar în timpul acestui dans, mirele și mireasa sunt ridicați deasupra umerilor invitaților.
Cei doi stau pe scaune și flutură batiste unul către celălalt sau țin de capetele aceleiași batiste. În jurul lor, oaspeții formează un cerc și dansează în sensul acelor de ceasornic sau în sensul invers al acelor de ceasornic. Cercul creat de invitați poate fi unul mare sau se poate restrânge și mări din nou în timpul dansului. Hora este considerat dans național, putând fi dansat pe melodia “Hava Nagila”, pe o compilație de muzică tradițională energică sau pe orice melodie klezmer / folk.

Trupa de dansuri israeliene Haverim s-a înființat în anul 2015, avându-i coregrafi pe Ioana și Alexandru Simion.

De-a lungul timpului, Trupa Haverim a adoptat mai multe stiluri de dans, îmbinând dansul evreiesc, hasidic, modern și contemporan, și și-a cucerit publicul cu coregrafii de succes. Trupa s-a impus printr-un repertoriu coregrafic vast și dinamic, dar și prin unicitatea costumelor, fiind mereu o prezență remarcabilă. Prestațiile lor emană bucuria dansului și grația dansatorilor, fiind recompensați cu nenumeroase premii la multiplele festivaluri și concursuri de dans naționale. Ansamblul de dans este format atât din dansatori profesioniști, cât și amatori, fiind uniți din pasiunea pentru dans, ambiția de a se dezvolta constant și a se autodepăși, respectând scena ca fiind un loc sacru. Trupa Haverim vă va prezenta o interpretare a piesei „Scripcarul pe acoperiș”, bazată pe povestea maghiară „Tobias Lăptarul” a lui Sholem Aleichem. Ei vă vor introduce în comunitatea evreiască din Anatevka, un mic sat ucrainean, unde Tevie și familia sa duc un trai decent. Este o lume în care rolul fiecăruia este stabilit de tradiție, iar cel al fetelor este de a-și ajuta mamele și de a-și aștepta soțul găsit de pețitoare și de părinți. Familia lui Tevie este microcosmosul iudaismului, care privește înapoi și înainte cu 100 de ani în povestea întregului popor. În satul Anatevka, unde trăiesc împreună ruși și evrei, Tevie încearcă să-și crească și să-și căsătorească cele cinci fete în spiritul tradițiilor comunității solitare. Conform tradiției soțul îl găsește pețitoarea, iar tinerii se căsătoresc cu acordul taților, însă fetele lui Tevie evită tradiția veche și vor să se căsătorească din dragoste. Timpurile se schimbă, la fel și viața și casa comunității vechi. Vă invităm să urmăriți o frumoasă poveste de dragoste, încărcată de spiritualitate și de tradiții. Veți putea urmării obiceiul pețitului fetelor din sat, obiceiuri de Șabat, de Havdala și, nu în cele din urmă, obiceiuri de nuntă. Vă lăsăm să urmariți piesa „Scripcarul pe acoperiș”, în coregrafia Ioanei și lui Alexandru Simion. Vă dorim vizionare plăcută!

Spectacol