Casa Jean Steuerman

Casa Jean Steuerman (actualul Liceu Tehnologic Simion Mehedinți)

Str. Nicolae Bălcescu, nr. 19

În 1927 Steuerman construiește o clădire gândită după moda vremii, specifică școlii neoromânești, ce a încercat să se impună nu numai la nivel local, ci și la nivel național. Despre aceasta putem spune că este reprezentativă din punct de vedere al stilului, ieșind în evidență prin modul de gândire al proiectantului (care a rămas necunoscut). Stilul acesta neoromânesc, care a împrumutat elemente de arhitectură florentină și arhitectură tradițională românească, îmbracă monumental clădirile acelei perioade.

Scara este monumentală iar clădirea este extraordinar de funcțională prin dispunerea încăperilor. Construită pe mai multe niveluri, este înfrumusețată prin numeroase logii pe fațade, făcute în stil neoromânesc, cu elemente florale turnate în ateliere speciale și gândite să înfrumusețeze balustradele. Logiile intră în acest element prin colonetele mai scurte, care sunt canelate sau drepte, cu capiteluri compozite, ce sprijină arce de formă trilobată, dar și arce de cerc cu elemente florale pe friză.

În interiorul casei regăseam odinioară șapte încăperi, intrarea fiind ornamentată cu capiteluri compozite și elemente florale, iar tavanul fiind cu stucatură. Vom observa că trecerea dintre holul mare și salon se face printr-un glasvand din cristal iar în interior vom putea vedea tavanul cu grinzi sculptate și elemente florale, precum și un sistem de iluminat alături de ferestrele mari.  Deasupra acestora sunt trei ochiuri circulare.

Revenind la fațadă, ancadramentele la ferestre sunt formate din brâie pe care le vom regăsi la bisericile brâncovenești, astfel încât stilul acesta traduce practic arhitectura “brâncovenească” într-un mod impozant.

Terenul pe care a fost clădit acest edificiu de către Jean Steuerman a fost cumpărat în 1923 de la Zaharia Soare (un prosper comerciant și un om cu putere în oraș), și se afla pe fosta stradă Mavramol. Acesta se găsea la sud de casa sa, la acel moment folosind ca livadă. 

Steuerman era o figură a comunității în Galați: a fost, rând pe rând, vicepreședinte al Camerei de Comerț, președinte al Comunității Evreiești din Galați, și a contribuit cu posibilitățile materiale la dezvoltarea comunității gălățene, dar și a celei evreiești, prin donații pentru construirea Sinagogii, a Școlii de Fete și a Liceului Israelit, astfel încât și-a pus amprenta pe cultura, comerțul, dar și educația comunității gălățene.

Trebuie spus că a întâmpinat dificultăți financiare, făcând un contract de credit și punând la mezat această clădire, însă a reușit ulterior să o răscumpere. Din nefericire, înainte de al Doilea Război Mondial (atunci când populația evreiască a avut mult de suferit), clădirea a fost confiscată din cauză că aparținea unui evreu iar în interiorul său a funcționat Statul Major al Armatei. După 1948 a fost utilizată de asemenea ca școală pentru comunitatea evreiască dar și pentru copiii aflați în dificultate, devenind ulterior Liceul Tehnologic, care funcționează și astăzi.